היוגה היא דרך חיים. במסע היוגה אנו מתייחסים לשמונה איברים או שלבים, הקרויים "אשטנגה יוגה". אותם שלבים צריכים לבוא לידי ביטוי בתרגול הפיזי והרוחני- מנטלי, על מנת שהמתרגל יוכל לפתח מודעות עצמית, חמלה וסובלנות. שמונת השלבים כתובים ביוגה סוטרה של פטנג'אלי, המשמשים ככתבים הראשונים של היוגה (נכתבו לפני כ- 5000 שנים).
מאמר זה יתאר את שמונת השלבים לפי פטנג'אלי. כל השלבים חשובים להבנה וליישום, כי הם אלו הממחישים את דרך החיים של היוגה, ועל פיהם יש לפעול בתרגול הרציף.
1. Yam- יאם
חמישה כללי התנהגות אוניברסאליים, הנכונים לכל מעמד, אמונה, מין ותקופה. אלו הקווים המנחים ומאמנים אותנו לרכישת מידות מוסריות, המהוות יסוד לביניין דרך היוגה.
א. Ahimsa - אי פגיעה / אי אלימות- כלפי כל היצורים החיים וכלפי עצמנו, במחשבות, במילים ובפעולות. אי אלימות תשרור כאשר נהיה מודעים לפחדים שלנו, וכך נפתח אהבה ללא תנאי בבריאה.
ב. Satya- אמת בדיבור ובמחשבה.
ג. Asteya - לא לגנוב, הימנעות מחמדנות.
ד. Brahmahcharya- איפוק מיני, תודעה טהורה.
ה. Aprigraha- אי צבירה, אי רכושנות, הימנעות מהיצמדות לעולם החומרי.
2. Niam - ניאם
חמישה כללי התנהגות שתורמים לטיפוח סביבת חיים חיובית על מנת ליצור צמיחה ומצב תודעה עילאי.
א. שאוצ'ה - טוהר הגוף, המחשבה והדיבור.
ב. סאנטושה- שביעות רצון. "איזהו המאושר, השמח בחלקו".
ג. טאפאס- להט, עמידות, פיתוח כח סבל.
ד. סוואדהיאיה- לימוד עצמי. למידת כתבים עתיקים וקדושים.
ה. אישווארה פראנידהאן - התמסרות לאל וכניעה עצמית כדי לא לשקוע באנוכיות.
3. Asana- אסאנה - תרגול תנוחות היוגה
מטרת האסאנות (תנוחות) היא ליצור גוף פיזי חזק, יציב ונקי מרעלים ומתחים. כאשר אנו מתרגלים את תנוחות היוגה, אנו יוצרים חיוניות, בריאות, איזון והרמוניה. הכושר הגופני גדל ואיתו הלב, הריאות ושאר אברי הגוף מתחזקים ומתרעננים. המתחים שמצטברים בגוף מתפזרים, דבר המוביל לרוגע ולמצב מנטלי שליו. ההתייחסות לגוף היא ככלי המכיל את התודעה. כאשר הכלי נקי, פתוח ורחב, כך התודעה תשכון בו באופן מודע וללא הסחות.
4. Pranayama - פראנאימה - שליטה באנרגיית החיים, שליטה בנשימה
הפראנה היא אנרגיית החיים, והיא מהווה את מהות הכוח האין- סופי ביקום, האנרגייה המניעה את היקום, את המחשבות וכד'. פעולת הנשימה היא החוט המחבר את האדם לאותה אנרגיה.
בשלב זה מתרגלים שליטה בנשימה ע"י תרגילים שונים ובטכניקות שונות. תרגול פראנאימה חייב להיות מבוקר, היות והוא משפיע על מערכת העצבים. תרגילי הנשימה משחררים מתחים, משפרים את הריכוז, מזרימים חמצן למוח וכך מעוררים את המוח ואת הגוף. התודעה מתבהרת ונעשית שלווה ורגועה.
5. Pratyahara - כינוס החושים פנימה
החושים מושכים אותנו החוצה לעולם החומרי, החיצוני, האשלייתי. כינוס החושים משמעו לנתב נכון את החושים כך שהם לא ישלטו בנו, אלא אנו נשלוט בהם, ונתעלה מעליהם. אין הכוונה לדכא את החושים, אלא להבין את הסחות הדעת שהם יוצרים, ללמוד מהן, ולנתב אותם למקום הנכון.
כאשר היוגי מצליח לשלוט בחושיו, הוא מוצא את ה"אני הפנימי" שלו, אשר אינו מוסח מהעולם החיצוני הנשלט ע"י החושים, וכך סולל לעצמו את הדרך לגילוי האמת.
6. Dharna- ריכוז
ההכרה שולחת קרניים למספר מוקדים. בשלב גבוה זה, היוגי מסוגל לתת את מלוא תשומת הלב למשימה אחת, רעיון אחד, מושא אחד, וזאת ללא הפרעות חיצוניות ו/או פנימיות כלל. תשומת הלב מוכוונת ונשלטת במלואה על ידי היוגי.
7. Dyana - מדיטציה
מצב מדיטטיבי בו התודעה מגשימה את יכולותיה לזרום ברציפות ללא הפרעה, מנוטרלת מהחושים ומרוכזת. להבדיל מששת השלבים הקודמים, בשלב גבוה זה הדיאנה הוא מצב תודעתי ולא טכניקה.
8. Samadhi - איחוד, מצב תודעה עילאי, אחדות עם אלוהים
איחוד שמעבר לזמן ולמרחב. סוף המסע בדרך היוגה. קיימת חווית מודעות, שמחה, אמת ואהבה ללא גבולות עד כי מילים אינן יכולות לתאר זאת. אין יחסי דואליות בין היודע לבין הידע, אלא קיים מיזוג ואיחוד מוחלטים.
"כאשר נעלמת המודעות לסובייקט ולאובייקט, ונשארת רק המשמעות, מגיעים למצב של סמדהי. סמדהי, אם כן, הוא התמזגות ההכרה במהותו של נושא המדיטציה. שום דבר אינו קיים פרט למודעות הטהורה הזאת" (סוואמי וישנו דיווננדה, מדיטציה ומנטרות, 1998).
נועה דורון דוידסון היא מדריכת יוגה ומדיטציה מוסמכת ומורה לחינוך מיוחד (B.Ed) מטעם סמינר הקיבוצים. מלמדת יוגה ומדיטציה מיזה 8 שנים קבוצות ויחידים: מבוגרים, ילדים, הורים, וכן אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים בכל הגילאים.
נועה מדגישה את השילוב הפרקטי של עקרונות היוגה והמדיטציה בחיי היומיום, וזאת לשם יצירת חיים מלאי שמחה, אהבה, רוגע, שלווה, כנות וחשיבה חיובית!
לפרטים אודות נועה, שיעורי היוגה והמדיטציה ולמאמרים ומידע נוספים ניתן להיכנס לאתר: www.guna.co.il